Om Ung Kraft

Välkommen till UNG KRAFT!


Föreningen UNG KRAFT erbjuder ett brett utbud av verksamheter. Idag står vi stadigt på fyra ben; fritid, musik, teater och dans. Vi verkar på olika platser beroende på vad vi gör och vilken verksamhet det gäller. Slakthuset är vårt musikhus där vi erbjuder replokaler, kurser och studio. På Domänvägen 11 hittar du vårt aktivitetshus och huvudkontor. Våra teaterkurser hittar du på Barnkulturcentrum. Därutöver genomför vi olika arrangemang på olika arenor så som Typ en Festival på Träffen, konserter på Culturum och teateruppspel på Nyköpings teater. Det är inte platsen som är föreningen utan det är verksamheten och våra deltagare.

Ung Krafts historia

1995 tyckte Anders Ericsson att det borde satsas mer på ungdomskultur i Nyköpings kommun. Sedan tidigare drev TBV ett musikhus i Nyköping, men verksamheten hade börjat växa ur sina lokaler. Tillsammans med Lasse Persson, Mathias Andersson och Birgit Båvner smiddes planerna på att göra om det gamla Slakthuset i staden till ett ungdomskulturhus. Föreningen UNG KRAFT såg dagens ljus och teamet arbetade med Fryshuset i Stockholm som inspirationskälla. Nyköpings kommun gick in och stöttade projektet och med hjälp av ett 60-tal arbetslösa människor byggde man tillsammans det som än idag kallas för Slakthuset. Huset stod klart i slutet av 1995 och husets första konsert hölls den 19 december 1995.

1997 ville UNG KRAFT starta en drogfri festival, som skulle vara återkommande varje år och som skulle visa att det går att göra det utan alkoholförsäljning. Visionerna var stora och erfarenheten liten. Det var svårt att få ekonomin att gå ihop. Samma dag som de tänkte lägga ner festivalen kom beskedet att Kronprinsessan Viktoria skulle komma och inviga festivalen. Föreningen bestämde sig för att köra. Festivalen gick 700 000 kr back, men redan året därpå gick festivalen 40 000 kr plus.

Efter detta arrangerade föreningen inga festival under flera år. Men år 2009 fick UNG KRAFT äran att bli arrangör av "Typ En Festival", ett evenemang som vi fortsatt med sedan dess.

Dela denna sida